Przychodzi taka chwila w ciągu dnia, kiedy napada nas ogromna ochota na jakąś słodką przekąskę. Kiedy jesteśmy poza domem możemy wyskoczyć do sklepu czy do automatu i zaopatrzyć się w batonik lub słodką bułkę. Będąc w domu możemy sobie pozwolić na pyszny deser, którego przygotowanie nie zajmie nam całego dnia. W internecie dostępne są różne przepisy na desery, mamy w czym wybierać.

tiramisu z truskawkamiJak więc zrobić Creme Brulee? Potrzebne nam będą: śmietanka 30% (500 ml), pasta waniliowa (2 łyżeczki), żółtka (6 szt), cukier (80 g), borówki amerykańskie (200 g) do dekoracji. Zatem jak je wykonać ? Najpierw musimy przygotować cztery kokilki żaroodporne. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 110 stopni (by się nagrzał). W rondelku mieszamy śmietankę z pastą waniliową i umieszczamy na gazie, aż do momentu zagotowania. W osobnym naczyniu umieszczamy żółtka i roztrzepujemy je widelcem. Czekamy do ostudzenia śmietanki i delikatnie łączymy ją z żółtkami tak, by nie napowietrzyć dodatkowo masy. Połączoną masę przelewamy do kokilek w równej ilości i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok 60 minut do lekkiego zarumienienia masy. Po tym czasie studzimy deser w piekarniku z uchylonymi drzwiami, wystudzone kokilki umieszczamy w lodowce na 3-4 h.

Aby dodać nutkę elegancji możemy przygotować karmelizowaną skórkę na wierzchu deseru. Wystarczy na suchą skorupkę wysypać łyżeczkę cukru i przypalić palnikiem cukierniczym do zbrązowienia. Można też deser umieścić na kilka minut do mocno rozgrzanego piekarnika (tak, by środek się nie pogrzał). Najlepiej podawać udekorowane owocami, w naszym przypadku borówką amerykańską.

Więcej przepisów na desery szukaj na: https://delektujemy.pl/przepisy-na-desery/. Polecam!